Anyukám tavaly azt mondta - és azóta is ehhez tartom magam - hogy élményeket kér minden alkalomra amikor meg akarjuk ajándékozni.
Nekünk utazási irodásoknak könnyű, hiszen csak elszaladunk sielni egyet Ausztriába, csobbanunk egyet nyáron a horvátoknál és évente egyszer kötelező egy Maldív típusú tanulmányút. Merítkezve az egész év tapasztalataiból, karácsonyra nekünk kell adnunk élményeket, továbbítani azokat a megszerzett élményeket amiket a szakmától kaptunk és elindítani egy újfajta szokást, olyan igazi olasz módjára. Hangosan, stílusosan és gesztikulálva, mindeközben megőrizve a hagyományok.
Utazást adni karácsonyra a legnagyobb élmény. Tele van a fánk BL csomagokkal a döntőre ami Milánóban lesz, a szülés után visszatért Adele koncerttel a veronai arénában, Limoncello kóstolóval (emlékszem amikor először ittam limoncellót, hajnalban a macskával beszélgettem), vespa túrával Rómában, gasztronómiai túrával Toszkánában és sok-sok nyaralással körbe körbe az egész csizma tengerpartján, beleértve a szigeteket is.
Panettone-t sütök ebben az évben, jól megfér a bejglivel egy tálon. Aztán veszek egy üveg Proseccót, jól behűtöm hogy a gyöngyöző bor frissen csillogjon szenteste a pezsgős pohárban. Előkészítem Roberto Cavalli ruhámat, mert ez jár minden Kozmapolitaliannak, a fám december 8-tól fel van díszítve, mert az igazi olaszok már Mária napján előkészülnek az év legszentebb napjára, és Andrea Bocellit hallgatok egész hétvégén.
Most megveszem a halat, a citromot és sok-sok olivabogyót, a hétvégén beborítékolom az élményeket amiket szeretteimnek adok és szerintem készen állok az ünnepekre. Bandiéknak szorítunk, mert hozzájuk igaziból jön a Jézuska a legkisebb családtag személyében a napokban.... Kati pedig addig is fogadja a hívásokat az utolsó pillanatos ajándékozóktól. Nyugi, megoldjuk. A szerelmünk kap nászutat Caprin, gyereket elküldjük nyáron nyelvi táborba és a férjeknek mindig van olasz foci amit személyesen végigszurkolni sokkal izgalmasabb mint a tévé előtt ülve. Feleségeknek divatshow-k, családnak nyaralás, kollégáknak Ferrari tesztvezetés, incentive túra, sielés, útközben sonkagyár, előtte pálinkafeldolgozó üzem, szilveszter és karnevál, az anyós pedig kap Sorrentoi félszigetet a Vezuv lábánál, vagy Etnára fakultatív programot, mindegy, a lényeg hogy otthon érezze magát....
Panettone recept:
Hozzávalók:
A tésztához:
3 dkg élesztő
kb. 3 dl tej
10 dkg kristálycukor
50 dkg finomliszt
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
4 tojássárgája
15 dkg sütőmargarin
15 dkg mazsola
5-5 dkg cukrozott narancs- és citromhéj vagy cukrozott vegyes gyümölcs
A forma kikenéséhez:
2 dkg sütőmargarin
A tetejére:
6 dkg sütőmargarin
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1. Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk bele, és meleg helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. Ezután a tejes élesztővel, a maradék cukorral, a tojások sárgájával, az olvasztott, de nem meleg margarinnal dagasztani kezdjük. Közben apránként belegyúrjuk a maradék langyos tejet is, de ne öntsük bele egyszerre, hisz lehet, hogy nem kell az összes. Letakarva, meleg helyen bő 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
2. Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben a mazsolát, a citrom – és narancshéjat beledagasztjuk. Egy panettone formát margarinnal vastagon kikenünk. Miután nem vagyunk olaszok, valószínűleg kevesen rendelkeznek ezzel a speciális, kb. 25 cm magas kupolaformával, így a következőket tehetjük. Keresünk egy kb. 18 cm átmérőjű, 20 cm magas, sütőbe is betehető fazekat vagy egy ugyanilyen széles lábast, aminek a belső peremét duplán hajtogatott sütőpapírral magasítjuk meg. Az is jó, ha egy hasonló nagyságú mázas virágcserepet fogunk be erre a célra, hisz az eredeti panettonék is agyagból készült formákban sültek. Ha előkerítettük a megfelelő edényt, a belsejét margarinnal vastagon kikenjük, ha sütőpapírral magasítottuk a formát, akkor a papírt is ki kell kenni. A tésztát beletesszük, letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt újra a duplájára kelesztjük.
3. Ezután a tetejét kereszt alakban bevágjuk, és előmelegített sütőben, az alsó rácson, nagy lánggal (210 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 10 percig sütjük. Ekkor a sütés erősségét mérsékeljük, és közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percen át tovább sütjük. Ekkor a tetejüket, a bevágás mentén a vaníliás cukorral édesített, olvasztott margarinnal gazdagon megkenjük, és kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.

(forrás: http://olaszorszagrol.hu/panettone-nelkul-nincs-igazi-karacsony/)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése